Een woningbrand voorkomen? Dit kun je doen

Het aantal woningbranden neemt toe. Waar ligt het aan en wat kun je doen? Experts vermoeden dat de toename van het aantal branden te maken heeft met een aantal factoren. Zo noemen ze de energietransitie en het stijgende gebruik van houtkachels, zonnepanelen, elektrische apparaten en accu’s. Ook de vergrijzing kan een rol spelen evenals het toegenomen thuiswerken.

Vluchtroute

Er is gelukkig veel dat je zelf kunt doen om een brand te voorkomen. Er wordt bijvoorbeeld geadviseerd om na te denken over een vluchtroute en die met je gezinsleden te bespreken, bij sterke rookontwikkeling verlies je al snel je oriëntatie, ook in je eigen huis dat je kent als je broekzak.

Rookmelders

Rookmelders zijn echte levensredders. Sinds 1 juli 2022 zijn ze verplicht. Het komt er op neer dat er op iedere bouwlaag in jouw woning een melder moet hangen. Dat betekent minimaal één rookmelder per verdieping, maar meer mag natuurlijk. De brandweer adviseert bijvoorbeeld om ook een rookmelder op te hangen in de ruimte waar je wasmachine en droger staan.

In studentenhuizen moet er in elke kamer één hangen.

Helaas gebeurt het veel, maar je telefoon opladen in bed, of onder je kussen is enorm brandgevaarlijk. In 2,5 procent van de gevallen van brand in huis, is een accu of batterij de boosdoener. Zorg ervoor dat je apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen.

Verzekerd

Is er dan toch brand? Met een opstalverzekering en inboedelverzekering ben je verzekerd tegen brandschade. Heb je een huurwoning? Dan hoef je alleen je spullen te verzekeren en voldoet de inboedelverzekering (de verhuurder moet de woning namelijk verzekeren).

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Een paar keer per jaar sturen we een update over ontwikkelingen in de markt, wetenswaardigheden waar u zéker van op de hoogte wilt zijn.