Private lease en de impact op je hypotheek

Wil je in de nabije toekomst een huis kopen maar overweeg je ook een private lease auto, denk dan goed na. 100% van het totale leasebedrag wordt meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek. Dat scheelt veel leenruimte!

Wie een private lease overeenkomst sluit, wordt automatisch geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Stel je sluit een overeenkomst voor vier jaar voor € 400 per maand, dan is je totale leasebedrag € 19.200. Vroeger werd dat bedrag voor 65 procent meegenomen in de berekening die geldverstrekkers maken. Sinds 1 april 2022 gaat het om het hele bedrag. Dat heeft een behoorlijke impact op je leenruimte.

Wie met een gezamenlijk jaarinkomen van € 60.000 euro een private leasecontract aangaat van € 350 per maand met een looptijd van vijf jaar, kan in de nieuwe situatie een hypotheek van maximaal € 191.563 aangaan. Onder de oude regeling zou dit nog € 226.186 zijn. En zou dit stel helemaal geen auto leasen, dan zou de maximale hypotheek € 290.892 bedragen. Een aanzienlijk verschil!

Populair

Private lease wordt steeds populairder in Nederland en steeds vaker gaat het daarbij om een elektrische auto. De aanschafwaarde van een elektrische auto met een behoorlijke actieradius is vrij hoog. Bovendien verandert de techniek snel, waardoor consumenten huiverig zijn al gauw met een verouderd model te zitten wanneer ze zelf gaan kopen. Leasen kan dan een goed alternatief zijn: de maandlasten zijn meteen bekend en de afschrijving komt niet voor jouw risico.

Nadelen

Private leasen heeft echter ook nadelen. Je gaat een financiële verplichting aan die je kan beperken in het aangaan van een hypotheek. Daarnaast is de verplichting vrijwel altijd langdurig, een kort private-lease contract (van bijvoorbeeld 24 maanden) is in de regel een stuk onvoordeliger zodat mensen er niet snel voor zullen kiezen. En wanneer je te maken krijgt met een situatie van bijvoorbeeld werkloosheid is het niet altijd makkelijk om het contract open te breken. Ook moet je goed opletten dat je schadevrije jaren niet verloren gaan.

Goed om te weten:

  • Een zakelijk leasecontract heeft geen invloed op je hypotheek.
  • Had je al vóór 1 april 2022 een private lease contract, dan gelden de oude regels
  • Geld lenen voor een eigen auto levert eveneens een BKR-registratie op.
  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG) past de nieuwe regels al sinds 1 januari 2022 toe.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Een paar keer per jaar sturen we een update over ontwikkelingen in de markt, wetenswaardigheden waar u zéker van op de hoogte wilt zijn.