Slippers aan in de auto

In de zomer als het warmer wordt, is het erg verleidelijk om met slippers aan in de auto te stappen. Vanaf het strand naar huis of snel een boodschap doen. Maar mag dat wel volgens de wet? En ben je verzekerd als je een ongeluk veroorzaakt? Laten we eens kijken wat hiervoor is geregeld.

Wettelijke regeling

In Nederland zijn geen specifieke wetten die expliciet verbieden om met slippers te rijden. Maar natuurlijk is het belangrijk om altijd de controle over de auto te behouden en dus veilig te rijden. Het dragen van geschikte schoenen speelt hierbij een belangrijke rol. Het beste is om stevige schoenen te dragen, die zorgen voor een goede grip en goed pedaalgevoel om veilig te remmen en gas te geven.

Je zal dus geen boete krijgen wanneer je met slippers rijdt. Maar verstandig is het zeker niet.

Anders is dit in het buitenland. In sommige landen is het wel echt verboden om met slippers aan te rijden. Bijvoorbeeld in Frankrijk en Spanje. Denk je, dan rijd ik wel met blote voeten, dan heb ik beter grip. Ook dat is vaak verboden.

Verzekeringsdekking
In Nederland is geen verzekeraar die in de voorwaarden iets specifieks heeft geschreven over het rijden met slippers. Wel hebben alle verzekeraars bepalingen over gevaarlijk of roekeloos rijden, al dan niet opzettelijk. Verzekeraars gaan ervan uit dat je verantwoord en voorzichtig rijdt en dus alles eraan doet om gevaarlijke situaties en een ongeluk te voorkomen.

Het is niet heel zwart-wit hoe een verzekeraar omgaat met het rijden met slippers bij een ongeval. Dat is afhankelijk van de specifieke situatie. Als blijkt dat het dragen van slippers heeft bijgedragen aan het ongeluk, kan de verzekeraar ervoor kiezen om de schade niet of niet helemaal te vergoeden. Dit geldt voor je eigen schade wanneer je een allriskverzekering hebt. Veroorzaak je schade aan iemand anders, kan de verzekeraar (een deel) van de schade komen verhalen. Het slachtoffer krijgt dan uiteraard een volledige vergoeding, maar je moet hier mogelijk aan bijbetalen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Een paar keer per jaar sturen we een update over ontwikkelingen in de markt, wetenswaardigheden waar u zéker van op de hoogte wilt zijn.